Maritiem Kunstwerk in Breskens door William Sweetlove

Sinds eind augustus 2010 , staat in vissersdorp Breskens een 14 meter hoge stellage die bestaat uit kruislings gemonteerde houten balken waarop twaalf enorme rode pinguïns stilzwijgend uitkijken over de plaatselijke jachthaven. Het kunstwerk is in opdracht van de gemeente Sluis in samenspraak met Le Coin C  gemaakt door William Sweetlove, de Belgische kunstenaar die met deze creatie waarschuwt voor de gevolgen van de nakende mondiale klimaatverandering.

Pinguïns
“De rode pinguins in Breskens refereren aan de migratiestromen binnen het dierenrijk die momenteel gaande zijn. Het zal wellicht niet zover komen dat de pinguins van de Zuidpool naar Europa zullen komen, dat is niet realistisch. Kijken we wat dichterbij huis, dan zie je wel dat bijvoorbeeld zeehonden inmiddels voor Koksijde zitten en binnenkort de Franse kust zullen aandoen en dat is niet normaal.”, aldus de kunstenaar. De pinguïn is een wild zeedier uit het mystieke arctisch gebied. In het Maritiem Kunstwerk staat het symbool voor een ongerepte natuur. De pinguïn is intelligent, weet zich aan te passen aan de omgeving en leeft in harmonie met de natuur. Rood is de alarmkleur die aanzet tot nadenken en waarschuwt voor de gevolgen van klimaatverandering. De houten stellage staat voor bouwsels die natuurkracht soms niet kunnen weerstaan. De pinguïns zelf zijn vervaardigd van polyurethaan dat uit ruwe olie wordt gewonnen en geheel gerecycleerd kan worden.


Al enkele jaren is de gemeente Sluis bezig met het realiseren van een nieuwe looplijn , een plan van het Belgisch architectenbureau  J. Crepin , waarmee dorpskern verbonden wordt aan de jachthaven .     
Breskens heeft kunst als middel gevonden om zich te onderscheiden. De Zeeuws-Vlaamse plaats, die in korte tijd is uitgegroeid tot internationaal centrum voor maritiem onderwaterleven, wordt sinds enkele jaren verrijkt met kunstwerken en bijzondere speeltoestellen in de openbare ruimte. Big Brother Fish, de Krab, het Sardineblik en Catch to Plate zijn enkele werken gesitueerd rond de haven. Het Maritiem Kunstwerk is aan deze selecte groep objecten toegevoegd.

Sweetlove’s plastic voorwerpen en objecten in felle, soms schreeuwende kleuren nemen in de internationale kunst een geheel eigen plek in. Het wordt wel vergeleken met dat van Jeff Koons, echter, het is meer dan ‘kitsch-kunst’. Met zijn werken vraagt hij aandacht voor het natuur en leven op onze unieke, maar niet oneindig gevende planeet. Onderwerpen als klimaatveranderingen, genetische manipulatie en uitputting van grondstoffen houden hem al jaren bezig.
Tijdens de Triënnale van de Hedendaagse Kunst in Knokke in 2003 kwam William Sweetlove in contact met de leden van het Noord-Italiaanse kunstcollectief Cracking Art, waarmee hij een hechte band heeft opgebouwd. Dit leidde tot een samenwerking onder de naam ‘Cracking Art loves William Sweetlove.